Fotografie

Fotograferen, een leuke hobby!

Van kinds af ben ik bezig met fotografie. Alles begon met een oude camera die stuk was, doch waarmee ik dan speels als kind foto’s maakte. Deze werd na een tijdje vervangen door een oude digitale compact camera met vaste lens die gelukkig nog werkte. De camera ging vaak met mij mee en ik liep overal foto’s te maken van de meest normale zaken.
In het middelbaar ben ik van een compacte camera overgeschakeld naar een spiegelreflex camera. Hier kon ik nog zoveel meer mee. Plots waren er haast geen beperkingen meer, alles zelf instellen gaf zoveel meer mogelijkheden dan bij een compact camera. Op het H. Graf Instituut te Turnhout was één van mijn lesuren fotografie. Dit was een gedroomde situatie waarbij ik bijzonder veel heb opgestoken. Het was hier dat ik een fotografieproject mocht uitvoeren geïnspireerd door de modefotograaf Zeb Daemen, een oud leerling van deze school. Hij kon ons bijsturen en inspireren in die fotografie. Doordat ik vaak mijn fototoestel meenam op excursies was ik een soort klasfotograaf. In mijn specialisatie jaar kreeg ik binnen het leerbedrijf 'Lamoen de box' dan ook een opdracht als ‘fotograaf’. Hierdoor kreeg ik de kans om nog meer met fotografie bezig te zijn dan gewoonlijk. Al doende leren was hier echt een plezier om te beleven. Zo heb ik tijdens dat jaar verschillende fotografieprojecten mogen uitvoeren nl. productfotografie, personenfotografie en sfeerfotografie.

Product fotografie

Dit hield vooral in om al de producten die we in de pop-up afdeling gingen verkopen te fotograferen. Hiervan werden dan bepaalde beelden gebruikt voor de sociale media. Van bepaalde producten moest er ook een handleiding voorzien worden samen met de begeleidende foto’s. Tijdens mijn stage bij 'de Ster' te Hoogstraten die volgde op dat jaar heb ik veel van deze kennis kunnen gebruiken. Mijn hoofdtaak was nu het fotograferen van de bedrijfsproducten.

Personen fotografie

Tijdens mijn laatste jaar aan het H. Graf Instituut te Turnhout heb ik diverse opdrachtjes voor personenfotografie uitgewerkt. Zo heb ik al de leerlingen van diverse klassen individueel gefotografeerd in een kartonnen doos, en deze dan samengebracht tot één beeld per klas, en één totaalbeeld van al de leerlingen samen. Communiekaarten voor de familie waren eveneens zeer leuke opdrachten.

Sfeer fotografie

Voor het leerbedrijf 'Lamoen de box' te Turnhout maakte ik een reportage over de opbouw van deze pop-up winkel tijdens de kerstperiode. Door de achtereenvolgende beelden krijg je een goed idee van de totale opbouw met licht en ruimte voor de tentoongestelde producten. Tijdens de opening van de pop-up heb ik ook de sfeerbeelden gemaakt van de toespraken.
De afbraak en opruiming van een groot schoolgebouw in Meerle is eveneens een dankbare reportage van een stuk dorpsgeschiedenis.
‘Hoogstraten in groenten en Bloemen’ is al enkele jaren een zeer interessante oefening omwille van de kleurenpracht, de artistieke vormgeving en de grote diversiteit van de bloemstukken. Ieder jaar is hierrond ook een fotowedstrijd waar ik mijn beste foto’s voor instuur. Zo is er een paar jaar geleden een foto van mij gebruikt bij het promotiemateriaal van de nieuwe editie van ‘Hoogstraten in groenten en Bloemen’.

Bloemstuk met rode bloemen
product foto delta servies product foto delta servies product foto delta servies close-up
ADOX GOLF 63 ENSIGN KLITO RECORD 2

Oude camera's

Persoonlijk hou ik van oude vintage spullen! Voorwerpen waar zichtbaar een verhaal achter zit. Rommelmarkten, webshops, kringloopwinkels, overal kan je ze vinden en worden soms voor een prikje te koop aangeboden. Het is een opkomend verschijnsel dat in deze wegwerpmaatschappij doet nadenken. Wellicht zit mijn studierichting er wel voor iets tussen, maar voor mij springen oude fototoestellen echt in het oog. Sinds enkele jaren ben ik dan ook begonnen met een bescheiden verzameling, die toch al is uitgegroeid tot een twintigtal stuks. Hoe ouder de toestellen, hoe waardevoller ze zijn. Sommigen zijn zichtbaar veel gebruikt, anderen zijn nog haast nieuw, maar ze behoren haast allemaal tot het analoge type te voorzien van een filmrolletje.

Mijn verzameling

Elke verzameling van voorwerpen is wellicht zeer bescheiden begonnen, dat was ook bij mij niet anders. Een afgedankt oud fototoestel bij mijn grootouders trok mijn aandacht bij de beginperiode van mijn studies, ik kreeg het gewoon cadeau en was daar uiteraard heel blij mee. Zonder in detail te treden vermeld ik graag mijn drie mooiste toestellen, waarvan het interessant is te weten van waar een toestel komt, aan wie het mogelijk toebehoorde en welk verhaal er dan wel achter zit. Die geheimzinnigheid van ‘vintage fototoestellen’ zullen wij niet altijd kunnen achterhalen, doch het verhaal van mijn grootvader bracht een oud toestel terug tot leven.


De charme van het geluk

Mijn verzameling heb ik niet met de gedachte gekocht om op de originele manier foto’s te maken, maar om een mooi object te kunnen bewonderen. Al kriebelt het toch om dat eens een keer uit te proberen om op de “oude” manier foto’s te maken. Dan kan je niet zomaar even een foto trekken. Je moet zorgen dat het ook van de eerste keer een goede foto is, je hebt maar een beperkt aantal kansen om een foto te maken. Dat geeft ook net de charme aan deze manier van foto’s maken, je weer nooit op voorhand hoe de foto er uiteindelijk er uit komt te zien voordat deze ontwikkeld is. In vergelijking met nu kan je bij wijze van spreken 1.000 foto’s maken in de hoop dat er een goede tussen zit. Tegenwoordig heb je de kans om deze ook ter plaatste te bekijken en eventueel al met iedereen te delen.

De toekomst zal uitwijzen welke evolutie de fotoapparaten nog zullen meemaken. Nu al ben ik er mij van bewust dat we op een keerpunt zitten van de technologische evolutie.

Fotografie als herinnering

Fotografie is voor mij een manier om herinneringen vast te leggen. Een mooie foto is de aanleiding tot een goede herinnering. Fotograferen laat toe om mensen die ik lief heb en die er niet meer zijn toch levendig te houden in mijn herinneringen. Dat is voor mij de kracht van fotografie.